tisdag 26 januari 2016

Bebisguiden: Bra att ha hemma.

Nu, efter mycket om och men kommer äntligen inlägget med saker som är bra att ha hemma innan bebis kommer. Hoppa det kan ge någon liten hjälp på vägen till er väntande där ute. Detta inlägg i kombination med de andra jag skrivit borde bli en hyfsat komplett lista över saker som vi här hemma har tyckt varit ovärderliga.


Vid skötbordet:

Blöjor: Kanske ganska självklart att ha hemma. Antingen väljer man att använda engångsblöjor eller tygblöjor, valet är fritt. Jag varvar lite här hemma beroende på dagsformen.

Tvättlappar: Har både små runda tvättlappar som jag fick på babyshowern och liberos färdigblötta wipes. Även här använder jag lite olika beroende på dagsform.

Oparfymerad barnolja: Använder vi i badvattnet åt Elma ibland.

Små frottéhanddukar: Köpte de fyrkantiga små på IKEA och de är super!

Badbalja: Har man badkar är kanske inte detta lika nödvändigt, men vi som bara har dusch tycker att det är toppen med badbalja. Vår är hopvikbar så den tar minimalt med utrymme då den inte används.

Termometer: Både febertermometer och badtermometer.

Papperskorg: Att slänga blöjorna i. Vartefter de börjar lukta mer kanske det kan vara bra att investera i en tät blöjhink, men till en början går det bra med en vanlig sopkorg.

Salvor och krämer: Hade bepanthen och zinksalva hemma innan Elma föddes, och de är dem vi använt vid nått tillfälle då Elma varit röd.

D-vitamindroppar: Det rekommenderas att ges till alla barn, så det är absolut bra att ha hemma. Har dock för mig att de sa till om det på första besöket på rådgivningen att det var då man skulle börja.

Kläder:
Här är det såklart allt eftersom tycke och smak så jag väljer att inte skriva så mycket mer än några korta åsikter. Hittills har jag helt klart tyckt bäst om omlottbodys då dessa inte behöver dras över huvudet på ett barn med hemskt ostadig nacke. Sockor på en bebis är ett djävulens påfund och de sitter aldrig på fötterna som de borde så att ha byxor med fot i alla fall till en början är att rekommendera. Även pyjamas med fötter är trevligt, för det finns inget värre än en iskall bebisfot mot magen när man ammar på natten!

För mamman och familjen:
Färdiglagad mat i frysen: Jag lagade lasagne i långpanna innan Elma föddes och satte i frysen och det var tur för de första tre månaderna hann jag inte äta om jag inte blev serverad maten eller kunde värma snabbt i micron. Det var inte det att E skrek när man la henne ifrån sig utan det var jag som inte "vågade" påbörja någon avancerad matlagning ifall hon skulle vakna mitt i och vara arg/ledsen.

Amningsbehå: Jag har i stort sett bara använt amningslinnen, och de är så sköna så jag förstår inte hur jag ens ska kunna återgå till att använda en vanlig bh igen. Eeeh.

Amningskupor: För mig som läckte igenom allt jag hade på mig till en början så blev Natusans amningskupor räddningen!

Övrigt:  
Två saker som jag vill tillägga! Ha telefonen nära när du väl har satt dig ner för att amma, för det är ett helt projekt att försöka stiga upp mitt i matningen om telefonen ringer. Visst kan du ignorera det och ringa upp senare, men jag är för nyfiken för det. Det andra är att skriv upp direkt tex när första tanden kom eller när bebis svängde sig för första gången för man glömmer datum så lätt när dagarna flyter ihop.

onsdag 20 januari 2016

Meatless Monday ♥

I måndags körde jag och Simon årets första köttfria måndag. Varför vi har köttfria måndagar har ingen svårare förklaring än att vi vill få in lite ny inspiration i den annars ganska trista vardagsmaten som ofta består av en loop av köttfärs - kyckling - korv. Om det sen bidrar till att minska miljöförstöringen och förbättra hälsan är det ju en bonus, men det är inte därför vi valt att ha köttfritt hemma vissa dagar. Har hittat enormt mycket inspiration i dessa två böcker, då recepten är enkla och riktar sig till hungriga barnfamiljer.


Första rätten för detta år blev i alla fall en indisk kikärtscurry med ris som kommer från en av böckerna. Det var gott och riktigt mättande, och tog inte lång tid att laga vilket värderas högt i min värld.

måndag 18 januari 2016

Selfies 2015

Jag behöver verkligen bli bättre på att ta selfies. De flesta bilderna i min telefon där jag syns är egentligen wefies tillsammans med Elma eller Amelia! Så det är bara att börja vara med ego och egopixa fritt!

söndag 17 januari 2016

Bebisguiden: I min skötväska.

Ska ta och skriva lite om vad vi har i skötväskan. Bilden blev tyvärr lite mörk då solen lyser med sin frånvaro, men så får det vara. Hade från början tänkt ta lite detaljbilder men Amelia tyckte annat och skulle helst vara med när matte låg på golvet så de hoppar jag över.

1. Själva väskan alla grejer ligger packade i. Är ingen skötväska egentligen utan är en vanlig väska från Stadium. Tror jag betalade 10€  för den när vi var till Åbo och gjorde KUB-testet. Jag som är lite frälst på allt som har stjärnor på sig tycker såklart att den är supersnygg. Den dagen den inte behövs som skötväska så kan den återgå till att vara min "handväska" igen.

2. Våtservetter till blöjbyten. Har testat flera olika sorter men har konstaterat att vi tycker bäst om Liberos. Dels för att de är en av sorterna som har stängbart lock istället för att bara återförslutas med tejp och dels för att de är mjuka och bra att använda.

3. Blöjor såklart! Även här har vi fastnat för Libero (nej, jag är inte sponsrad) då de är mjuka och håller tätt. Pampers blev huden alldeles röd av och de luktade hemskt så sen dess har vi kört på ett och samma märke. Eftersom jag glömde sätta en siffra på det svarta som ligger vid blöjorna så kan jag nämna att det är ett par glasögon som jag alltid har i skötväskan ifall att linserna börjar krångla när man är iväg. Sen brukar det även finnas ett engångsunderlägg att ha på skötbordet på offentliga skötrum (även det Liberos) men har glömt bort att sätta dit ett nytt sen vi var till Sverige sist.

4. Backupkäk åt Elma, dvs ersättning. Konstaterade att den ena hade passerat bäst före datum så det säger väl sitt om hur ofta Elma dricker ersättning egentligen. Till dessa brukar det vara en liten nappflaska i väskan också, men den var i diskmaskinen nu när jag fotade då hon drack vatten ur den till maten häromdagen.

5. Elmas rådgivningskort och mitt mödrakort. Rådiskortet är väl ganska givet egentligen medan mitt mödrakort hänger med bara utifall att någon frågar någonting om min graviditet eller liknande.

6. Från och med förra veckan ligger min gamla kompaktkamera i skötväskan hela tiden. Hittade den i en byrålåda här hemma och tänkte att den lika väl kan vara i väskan ifall telefonen dör och det dyker upp någonting man vill fotografera.

7. Tupperwareburk med två extra nappar i. Lillefjun är nämligen fenomenalt duktig på att slänga napparna på marken/golvet där det är som smutsigast tex inne på Max i Arninge eller utanför djuraffären mitt i värsta snöslasket.

8. En liten hög med extrakläder. Borde fylla på väskan med lite större storlekar insåg jag då dessa plagg nog börjar vara på gränsen till för små nu.

9. Ett par Sea-Band. Ifall jag behöver dem av någon anledning så vet jag var de är så länge de ligger i skötväskan.

10. Akutgodis, om jag skulle råka bli akut hungrig och därmed ganska grinig. Har hittills inte behövt detta, men man vet ju aldrig när den dagen dyker upp.


Lilla fröken E undrade nog vad mamma höll på med när hon stod på kökspallen och fotograferade.

Tidsbristen är total!

Vissa dagar räcker tiden inte till, speciellt inte de ljusa timmarna. Hade egentligen tänkt blogga om Elmas skötväska igår och för att ens få fotografera i lugn och ro är det nästan ett krav att Elma sover. Enda gången hon sov igår var mellan 16-18 och då var det ju mörkt. Nej, nu ljög jag lite faktiskt. Hon sov en stund mellan 12-13 också men då var jag upptagen med att baxa ut bilen ur sin snökrater. 

Var tvungen att få fram den då vi skulle och kika på bilstol nr två åt lillfröken. Snart har hon vuxit ur babyskyddet (okej, där kom lögn nr två, hon kan nog sitta i det ett bra tag till) och då behöver vi kolla på en ny stol men det är ju en jäkla djungel det med. Dyra är de också! Håh. Får nog bli ett blogginlägg om det med. Känns som om det kommer spruta barnrelaterade inlägg här på bloggen mitt i allt!

Nej, nu ska jag ta och försöka fotografera väskan trots att både katt och bebis är vakna. Hur ska detta sluta?!

fredag 15 januari 2016

Bebisguiden: Användbart eller onödigt del 2.

Här kommer del två av mitt inlägg om användbart eller onödigt.



Babysitter: Ett fullkomligt onödigt köp här hemma! Tror att jag kan räkna tillfällena hon suttit nöjd i den på min ena hand. Antingen får man sitta bredvid och leka med djuren som hänger i lekbågen eller så får man sitta med foten på sittern och gunga den för att hon ska vara nöjd. Hon har inte lärt sig att få fart på och gunga själv och nu när hon kan sitta själv så sitter hon hellre på ett täcke/filt på golvet. Jag köpte sittern begagnad via facebook och det är jag glad för då de är rätt dyra i nypris om de sen blir oanvända.


Hoppgunga: Denna har vi lånat av Jonna och Elma verkligen ÄLSKAR den. Hon skulle kunna hoppa i timmar om hon bara fick. Denna är fäst i dörrkarmen med en karmsax så man behöver inte skruva upp någonting i taket för att få den att hållas uppe. Ofta ser det ut som på bilden nedan att hela lilla familjen är samlad runt när Elma hoppar.


Babygym: Även här talar bilden sitt tydliga språk anser jag. Elma är så nöjd i gymmet som vi fick låna av Jonna. Vissa dagar har hon legat där i timmar och pratat, viftat och sovit om vartannat.


Bärsele: En ergonomisk bärsele är guld värd och även denna är lånad från Jonna. Har varit fantastiskt att kunna låna flera grejer till Elma då det är otroligt svårt att veta på förhand vad bebis kommer att tycka om eller inte. Bärselen är inte i användning dagligen men då den används är den lätt att sätta på sig och stoppa ner Elma i och bekväm att bära henne länge i om det behövs.


Nappar/tuttar: Tuttar är jag glad att jag hade hemma när vi kom hem med Elma, så jag slapp agera levande tutt. Hittills accepterar Elma bara MAM i tuttväg men jag har faktiskt inte trugat så mycket med nån annan sort. MAM finns i de flesta mataffärer så problemet med att de är svåra att få tag på om man glömt att ta med eller tappar dem är nästan obefintligt. Hade varit värre om hon fastnat för Avent som vi också hade hemma då dessa enbart går att få tag i på nätet som jag sett. Får Elma välja själv så har hon en tutt i handen och en i munnen, sådär ifall att om en försvinner!


Sängkläder till spjälsängen/vagnen: Tror inte Elma har använt sitt täcke mer än att sova ovanpå ibland. Vi köpte ju inte täcke till vagnen/spjälisen då det kom med mammalådan tillsammans med en åkpåse. Där fick vi även lakan och påslakan. De är bra att ha hemma tills Elma blir större och börjar använda täcke men just nu är det onödigt. I vagnen har vi åkpåsen och lite kompletterande filtar.

Matstol: Mycket bra grej, Elma älskar den. Tänk att äntligen få se vad som händer PÅ köksbänken istället för att bara se köksgolvet eller taket när mamma och pappa lagar mat eller bakar. Stolen är en Stokke som Elmas morfar köpte begagnad åt henne av en kollega. Den ska vara använd av två barn men jag kan verkligen inte påstå att det syns. Den är grymt stadig vilket är en fördel med vår lilla Härjobärta som viftar och vevar så att man ibland blir rädd att stolen ska välta.

Här syns det att det dansas en hel del i stolen ibland ♥

torsdag 14 januari 2016

Bebisguiden: Användbart eller onödigt del 1.


Hanna önskade att jag skulle skriva ett litet inlägg om vad som är bra att ha hemma sen när bebis anländer och med lite inspiration från nätet så tänkte jag skriva ett inlägg om vad vi har köpt och huruvida det kommit till användning eller inte. Innan Elma föddes satt jag och läste lista efter lista på olika sidor på nätet om vad som är bra att ha hemma, vad man ska ha med sig till BB och vad som ska finnas i skötväskan osv. Såna listor kan ju inte stämma för alla, men nu när Elma snart är 8 månader börjar jag kunna uttala mig om hur det har varit här och vad vi har haft användning av och inte. För att det inte ska bli så långa inlägg så har jag valt att dela upp dem lite och på samma gång få upp min blogg ut bloggtorkan!



Barnvagn och babyskydd: Helt ovärderligt inköp! Detta är väl egentligen det största inköpet man gör till en bebis och även kanske det dyraste. Jag var från början ganska bestämd med att jag ville ha en ny barnvagn och ett nytt babyskydd även om det säljs mycket i gott skick begagnat. Vagnen ville jag ha ny då jag nog redan från början hade snöat in på just Brio Smilen som vi köpte, och de som såldes begagnade just då var de flesta från 2013 vilket var en årgång med väldigt många barnsjukdomar då Smilen började produceras då. Babyskyddet ville jag ha nytt då man aldrig vet om det är okrockat eller inte om man köper ett begagnat. Känner man säljaren väl så kan man kanske vara säker, men köper man av en helt främmande kan det vara lurigt. Så vi bestämde oss för att köpa ett paket där dessa grejer passade ihop, och vad det har varit bekvämt att kunna sätta fast babyskyddet på chassit när man ska in i butiker och Elma somnat i stolen.


Babynest: Också ovärderligt i mina ögon! Jag fick vårt i födelsedagspresent av Madde och det har varit i användning dagligen sen dess. Hade det med till BB och lät Elma ligga i det istället för att bli liggande i den obekväma skarven mellan de två sjukhussängarna. Sen här hemma har det åkt med fram och tillbaka mellan soffan, sängen och vagnen där det har behövts. Hade det nämligen i liggdelen till vagnen i början då den annars kändes så stor och omysig när hon var riktigt pytteliten och det inte behövdes någon mysig åkpåse eller tjock filt. Ska även tillägga att hon fortfarande har sitt neste i spjälsängen när hon sover, men vi har fått knyta upp knuten i fotändan då hon blivit så lång.  

(På bilden nedan kan ni ignorera spöket och titta på de andra. Jag fick två påsar blod sen så då återkom en lite friskare färg.)


Spjälsäng: Den köpte vi begagnad av Karro. Är väl ett sånt köp som hör till även om Elma säkert hade valt att sova bredvid mamma och pappa om hon fått välja. Första veckorna hemma sov hon mellan oss i stora sängen i nestet, men just nu sover hon i alla fall de flesta nätter i spjälsängen som står tätt emot min sida av sängen. Ett tips är alltså att köpa en spjälsäng där ena långsidan går att plocka bort och på så sätt skapa ett "bedside crib" som det så vackert heter på engelska och då kunna ha bebis nära men ändå i egen säng. Det har jag tyckt känns tryggt då risken varit mindre att lägga sig på henne eller råka dra täcket över henne.


Skötbädd/skötbord: Det har också varit en nödvändig pryl här hemma. Visst skulle det säkert fungera bra även utan, men det är helt klart skonsammare för min rygg att ha allt på vettig höjd och inom räckhåll. Då det inte fanns plats för både fristående skötbord och tvättmaskin i vårt pyttelilla badrum så fick vi komma på egna idéer, och byggde därför en "låda" att sätta ovanpå tvättmaskinen där skötbädden fick plats och det blev förvaring på sidan. Meningen var att den skulle målas vit men det har inte blivit av och inte har det stört varken mig eller Simon. Det var aldrig tal om att ha ett fristående skötbord någon annanstans heller då jag ville ha vattenkranen nära skötplatsen.


Filtar: Filtar ja, det har vi fått och köpt i alla de möjliga former och färger. Just den på bilden köptes inte till Elma men den har liksom blivit hennes ändå. Tror verkligen inte att man kan ha för många filtar. I somras hade vi tunna bomullsfiltar och nu på vintern har det varit tjockare stickade eller virkade filtar. Det är helt enkelt så att det är väldigt mysigt att kura ihop sig under en mjuk filt och det verkar Elma också tycka.

För att inte detta ska bli så extremt långt så får ni del två imorgon! ♥

måndag 4 januari 2016

4 januari 2016

Nytt år och ett nytt blogginlägg. Började egentligen skriva detta inlägg redan på nyårsdagen, men eftersom det inte gick att bädda in videon varken från telefonen eller paddan så blev det liggande i utkast. De som följer mig på instagram har sett att jag lagt upp en riktig maratonvideo med 145 bilder på 15 sekunder för att sammanfatta mitt 2015. Det behövs ingen supersvår ekvation för att inse att man knappt hinner se vad bilderna föreställer, så därför valde jag att ladda upp en liknande video på youtube istället med lite lugnare musik och som då fick bli nästan två minuter lång, så den tänkte jag bjuda på här istället.


Gott nytt år på er alla ♥