torsdag 14 januari 2016

Bebisguiden: Användbart eller onödigt del 1.


Hanna önskade att jag skulle skriva ett litet inlägg om vad som är bra att ha hemma sen när bebis anländer och med lite inspiration från nätet så tänkte jag skriva ett inlägg om vad vi har köpt och huruvida det kommit till användning eller inte. Innan Elma föddes satt jag och läste lista efter lista på olika sidor på nätet om vad som är bra att ha hemma, vad man ska ha med sig till BB och vad som ska finnas i skötväskan osv. Såna listor kan ju inte stämma för alla, men nu när Elma snart är 8 månader börjar jag kunna uttala mig om hur det har varit här och vad vi har haft användning av och inte. För att det inte ska bli så långa inlägg så har jag valt att dela upp dem lite och på samma gång få upp min blogg ut bloggtorkan!Barnvagn och babyskydd: Helt ovärderligt inköp! Detta är väl egentligen det största inköpet man gör till en bebis och även kanske det dyraste. Jag var från början ganska bestämd med att jag ville ha en ny barnvagn och ett nytt babyskydd även om det säljs mycket i gott skick begagnat. Vagnen ville jag ha ny då jag nog redan från början hade snöat in på just Brio Smilen som vi köpte, och de som såldes begagnade just då var de flesta från 2013 vilket var en årgång med väldigt många barnsjukdomar då Smilen började produceras då. Babyskyddet ville jag ha nytt då man aldrig vet om det är okrockat eller inte om man köper ett begagnat. Känner man säljaren väl så kan man kanske vara säker, men köper man av en helt främmande kan det vara lurigt. Så vi bestämde oss för att köpa ett paket där dessa grejer passade ihop, och vad det har varit bekvämt att kunna sätta fast babyskyddet på chassit när man ska in i butiker och Elma somnat i stolen.


Babynest: Också ovärderligt i mina ögon! Jag fick vårt i födelsedagspresent av Madde och det har varit i användning dagligen sen dess. Hade det med till BB och lät Elma ligga i det istället för att bli liggande i den obekväma skarven mellan de två sjukhussängarna. Sen här hemma har det åkt med fram och tillbaka mellan soffan, sängen och vagnen där det har behövts. Hade det nämligen i liggdelen till vagnen i början då den annars kändes så stor och omysig när hon var riktigt pytteliten och det inte behövdes någon mysig åkpåse eller tjock filt. Ska även tillägga att hon fortfarande har sitt neste i spjälsängen när hon sover, men vi har fått knyta upp knuten i fotändan då hon blivit så lång.  

(På bilden nedan kan ni ignorera spöket och titta på de andra. Jag fick två påsar blod sen så då återkom en lite friskare färg.)


Spjälsäng: Den köpte vi begagnad av Karro. Är väl ett sånt köp som hör till även om Elma säkert hade valt att sova bredvid mamma och pappa om hon fått välja. Första veckorna hemma sov hon mellan oss i stora sängen i nestet, men just nu sover hon i alla fall de flesta nätter i spjälsängen som står tätt emot min sida av sängen. Ett tips är alltså att köpa en spjälsäng där ena långsidan går att plocka bort och på så sätt skapa ett "bedside crib" som det så vackert heter på engelska och då kunna ha bebis nära men ändå i egen säng. Det har jag tyckt känns tryggt då risken varit mindre att lägga sig på henne eller råka dra täcket över henne.


Skötbädd/skötbord: Det har också varit en nödvändig pryl här hemma. Visst skulle det säkert fungera bra även utan, men det är helt klart skonsammare för min rygg att ha allt på vettig höjd och inom räckhåll. Då det inte fanns plats för både fristående skötbord och tvättmaskin i vårt pyttelilla badrum så fick vi komma på egna idéer, och byggde därför en "låda" att sätta ovanpå tvättmaskinen där skötbädden fick plats och det blev förvaring på sidan. Meningen var att den skulle målas vit men det har inte blivit av och inte har det stört varken mig eller Simon. Det var aldrig tal om att ha ett fristående skötbord någon annanstans heller då jag ville ha vattenkranen nära skötplatsen.


Filtar: Filtar ja, det har vi fått och köpt i alla de möjliga former och färger. Just den på bilden köptes inte till Elma men den har liksom blivit hennes ändå. Tror verkligen inte att man kan ha för många filtar. I somras hade vi tunna bomullsfiltar och nu på vintern har det varit tjockare stickade eller virkade filtar. Det är helt enkelt så att det är väldigt mysigt att kura ihop sig under en mjuk filt och det verkar Elma också tycka.

För att inte detta ska bli så extremt långt så får ni del två imorgon! ♥

2 kommentarer:

- jag svarar på kommentarer här i min blogg.
- jag granskar och godkänner kommentarer innan de publiceras.
- tack för att du kikar in på min blogg och lämnar ett ord eller två!