onsdag 23 mars 2016

Dopbröllopet 5.9.2015

Tar ett djupdyk i arkivet och bloggar lite bilder från vårt dopbröllop. Bilderna är fotograferade av världens bästa Hanna.

Det som alla trodde att skulle bli enbart ett dop inleddes med att Simon spelade psalm 390 (tryggare kan ingen vara) på dragspel. Väldigt stämningsfullt. Och vädret visade sig från sin absolut bästa sida.


Sen var det dags att döpa barnet trodde väl de flesta, men så var det icke för barnets busiga föräldrar hade bestämt sig för att gifta sig på samma gång, så det var det allting inleddes med. Önskar att jag haft herr Nyholms min på bild när prästen sa att vi samlats för vigsel.


Nygifta ♥

Så var det dags för dagens andra höjdpunkt, dopet för vår lilla Elma. Här tryggt i Gumster Jennys famn. Gumster är då alltså en blandning av Gummor och Moster.


Mamma häller upp dopvattnet i dopskålen. Dopskålen är alltså mina föräldrars salladsskål av kristall, det är väl nått att berätta för barnbarnen? haha.


Fundersam lilltös ♥


Stolt pappa med sin nöjda dotter. 


Sen så for alla iväg till församlingshemmet för dopfika och presentöppning.


Världens största smörgåstårta typ.

Kom följ med oss upp! ♫♪♫


I morse när jag vaknade så hade jag denna fantastiska låt i huvudet. Det börjar märkas tydligt när man gått hemma flera dagar utan att fara någonstans att nivån på underhållningen sjunker rejält. Men Elma älskar Babblarna så det får vara värt det. Nu ligger hon och sover och jag sitter och njuter av en kopp te och tittar ut på det fantastiska vårvädret. Simon lät en aning bitter i morse när han tittade ut och konstaterade att det var en massa snö ute igen. Håller en tumme eller två för lite bättreväder under påskhelgen! 

fredag 18 mars 2016

Någonting viktigt om vikt.

Nu börjar jag faktiskt tröttna lite smått på vissa kommentarer och gliringar jag får, så nu skriver jag detta inlägg en gång för alla. Snälla, läs ordentligt så jag slipper förklara flera gånger. Har nämligen skrivit, raderat, skrivit på nytt, raderat igen och nu skriver jag det igen en gång för alla för jag behöver få det ur mig. Det må vara tabu detta med vikt och speciellt efter en graviditet, men ibland får jag nog. 


Har sen Elma föddes fått höra att "oj vad du har blivit smal", "oj vad du har gått ner mycket i vikt", "äter du verkligen ordentligt?" eller "mår du riktigt bra?" och jag börjar faktiskt bli trött på att höra det. Jag äter minst tre ordentliga mål mat om dagen och däremellan äter jag frukt eller andra mellanmål. Men amningen har verkligen tagit med sig en hel del av den vikt jag hade och lite till.

För att börja från början, så har jag alltid varit liten och späd och vägt lite. När vi flyttade till Kalmar 2009 så vägde jag inte mer än 49 kg. Under studietiden blev det mycket halvdålig mat och mycket fika och där ökade min vikt en del. På inskrivningen hos mödravården i början av graviditeten vägde jag 61 kg och det hade jag gjort sen vi flyttade hem från Kalmar 2 ½ år tidigare. Det var enligt mig några kilo över min idealvikt och det märktes på så vis att mina knän och och höfter inte samarbetade med mig och gjorde ganska ont i perioder. Graviditeten gick och jag gick upp 13 kg allt som allt och det kändes vill jag lova. Att gå i trappor var tufft i slutet och inte på grund av foglossning utan för att mina sen tidigare dåliga knän gjorde sig ännu mer påminda allt oftare. 

Då vikt kom på tal under graviditeten svarade jag oftast att jag var glad om amningen skulle ta med sig de kilon som kommit av att vänta Elma men hade inga större förhoppningar på nått sånt egentligen. Men redan 6 veckor efter förlossningen så var jag tillbaka på mina 61 kilon och jag var så nöjd och glad och kände mig kanske inte helt oväntat smalare än tidigare. Där började jag även "hoppas" lite på att det kanske skulle kunna försvinna nått kilo till av bara farten, men det skulle i så fall vara en bonus. I januari ställde jag mig på vågen och bekräftade det jag känt på mina kläder ett bra tag, de där  kilona hade fortsatt att försvinna och jag var nere på 52 kg. Där har jag som tur är stannat trots att jag fortfarande ammar ett par gånger per dygn.

Över till det som stör mig nu då!
Dessa kommentarer jag skrev tidigare som jag får, de är dem jag tröttnat på. Jag äter och mår bra, trivs i min kropp som den ser ut nu och känner mig lätt och pigg i kroppen utan dessa extrakilon jag bar runt på tidigare. Jag har inte lika ont i knäna längre som jag hade tidigare och det är fantastiskt enligt mig. Lite ont har jag ju till och från på grund av min reumatism men det har blivit lättare det med. Men när folk nästan utgår från att jag skulle vara sjuk när jag egentligen har ett fullständigt normalt BMI för min vikt och längd då blir jag både trött och ledsen. Kommentarerna gör så att jag skäms för att jag har gått ner till en för mig "lagomvikt", ska det faktiskt behöva vara så?!

Varför ska det förresten vara mer tillåtet att ifrågasätta en persons vikt för att personen är smal? Inte fasen skulle det vara okej att säga "oj, vad du har blivit tjock" åt någon, så varför är det okej att påpeka hur smal någon har blivit?! Nä, jag tycker att man ska tänka både en och två gånger innan man öppnar munnen och säger någonting om någon annans kroppsstorlek.

Tack för mig för denna gång!

tisdag 8 mars 2016

Min babyshower i april 2015

Nu när jag äntligen har lite tid över då Elma sover så tänkte jag försöka blogga ikapp lite bilder jag har sparade i datorn. Som det är nu så orkar jag knappt öppna bloggen då jag vet att jag "borde" blogga dem först innan jag bloggar om nått annat. Det är bara i mitt huvud det är så, men det blir som en blockering ändå. Hittade dessa som är snart ett år gamla, men vad gör väl det. Det är då Hanna som har fotat dem.

Mamma lurade ut den stackars höggravida kvinnan på skogspromenad och när vi kom tillbaka så upptäckte jag en främmande bil nere bakom några träd så jag anade oråd men mamma försökte släta över det med att det var Matias bil men det gick jag inte på. Inne i köket stod mina fina brudar ♥


Alltså, hade nästan glömt hur rund jag faktiskt var.


Räkan fick massa fina presenter ♥


Fick ett fårskinn av Hanna och Sami och det tyckte Amelia jättemycket om!


Gissa barnmaten.


Gissa bajset! Mums, ehe!


Så var det dags att byta blöja med förbundna ögon, inte lätt alls när man aldrig bytt förut, nu hade det nog varit lättare! Nöjd tjockis (; Tänka att jag har fått världens bästa vänner ♥

söndag 6 mars 2016

Min lilla gullhöna ♥

elma2
Jag ber om ursäkt för att skärpan blev lite hejkonbejkon men det är inte så ofta jag filmar med systemisen. Borde kanske göra det oftare för det blir ju himla fin kvalité bara man får till just skärpan.

fredag 4 mars 2016

Köttfri favorit.


Drömde om denna maträtt inatt och därför tänkte jag dela med mig av den. Detta är alltså en av favoriterna vi hittat i boken Ännu mera Vego. Är lite sådär med att dela med mig av recept från böcker, då författaren kanske inte är helt okej med det men nu gör jag ett undantag. Stroganoffen kommer vara kvar i vår bank av vardagsmat då den är god och går riktigt snabbt att göra. Så det är ett litet tips från mig.

Det var ett väldigt tjat om våren.


Jag älskar appen Timehop då den sammanfattar vad jag gjort under de gångna åren. Förra året hade jag ena dagen nämnt ordet vår, och nästa dag snöade det så någonstans tycker jag att jag borde ha lärt mig att inte jinxa våren på det där sättet. Men så gjorde jag samma lika i år med. Pratade om våren och några dagar senare så snöar det. När ska jag lära mig?! Tittar man på bilderna så verkar inte Amelia heller uppskatta detta väder så fasligt mycket.

Sitter i detta nu och "njuter av tystnaden". Tyst är det inte egentligen då jag lyssnar på Elma som ligger och sover och hostar om vartannat. Hon har hostat en hel del inatt och det verkar inte ha någon plan på att ge med sig ännu så vi tar det så lugnt det bara går här hemma. Övriga ljud som hörs är ett irriterande tinituspipande från kameraladdaren, kattens knastrande när hon tuggar på sina klor, bilarna som kör förbi på lemlandsvägen och spisfläkten som ännu inte tagit lunchrast. Mitt i detta "brus" hörs även en skönsjungande liten fågel, och den ger mig lite hopp om våren. JA, ligger det en meter snö imorgon så är det mitt fel så tack för mig! Puss ♥

onsdag 2 mars 2016

Att smöra för sjuklingen.


Då Simon fortfarande är sjukskriven så ville jag pigga upp honom lite och hittade ett recept hos fina Johanna som driver bloggen ensmaksak.com. Har varit in där mååånga gånger och inspirerats och hittat många recept jag vill testa. Valde denna paj då jag vet att Simon är galen i after eight, så att baka nått med det kan inte bli fel.

1 stor burk konserverade päron (460 g avrunnen vikt)
ca 15 After Eight mintchokladplattor (1 litet paket räcker)
100 g kallt smör
2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
(50-75 g mörk hackad choklad) kan uteslutas
Vaniljglass till servering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.
Tärna smöret och mixa till smuldeg med mjöl, socker och vanilj. Tillsätt eventuellt hackad choklad. Låt päronen rinna av och dela stora päron i lite mindre bitar (spelar ingen roll hur stora de är) så att frukten täcker botten på en pajform (ca 20 cm i diameter).

Fördela ca 10 mintchokladplattor över päronen och smula över hälften av degen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut pajen och toppa med ytterligare 5 plattor choklad (du kan dela dem lite) och toppa med resten av smulorna. Grädda pajen klar i 10-15 min eller tills smulorna fått vacker färg.
Servera gärna ljummen med vaniljglass.

tisdag 1 mars 2016

Vårens första månad.


Det märks tydligt att det är lite vårkänslor i luften då fyrfotingen vi delar lägenhet med är knäppare än vanligt. Gasar på i 100 knyck genom lägenheten och slirar på parketten, klättrar på nätet på uteplatsen och är allmänt nojsig på dagarna. Men som hon njuter när hon får vara ute på uteplatsen och spana på fåglar/bilar/människor eller vad det nu är hon följer med så stor entusiasm. 

Själv tycker jag att det kunde få bli varmare och att snön skulle kunna smälta bort typ NU och att det kunde bli vår på riktigt istället för detta halvdana vårvintrande. Längtar efter alla fina blommor som brukar kika upp på våren. Ska bli så mysigt att få uppleva denna vår med Elma ♥